Om zo lang mogelijk te genieten van uw kozijnen is het van belang dat u ze onderhoud en schoonmaakt. Hierdoor kunt u de levensduur aanzienlijk verlengen! Hoe u ze het beste kunt behandelen is afhankelijk van het materiaal. Welk materiaal sluit aan op uw wensen en hoe kunt u uw kozijnen schoonmaken?

Kosten van kozijnen afhankelijk van het materiaal

De onderhoudskosten zijn afhankelijk van het materiaal van uw kozijnen. Zo zijn kunststof en aluminum kozijnen het meest onderhoudsvriendelijk. De kosten zijn stukken lager dan houten kozijnen. Zijn uw kozijnen in dusdanig slechte staat, dan is het raadzaam deze te vervangen. De investering hiervan verdient u zeker terug op termijn. Het verhoogt de waarde van uw woning, bespaart op uw energiekosten en maakt uw woning inbraakveilig.

Het belang van kozijnen onderhouden en schoonmaken

Uw kozijnen worden continu blootgesteld aan invloeden van buiten- en binnenaf. Met name buitenkozijnen krijgen te maken met neerslag, zonlicht, (lucht)vervuiling, insecten en zand. Door uw kozijnen tijdig schoon te maken en goed te onderhouden verlengt u de levensduur ervan. Houten kozijnen vergen meer onderhoud dan andere materialen. Kunststof kozijnen zijn het meest onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Onderstaand vindt u een overzicht van het geadviseerde onderhoud:

  • Kunststof en aluminium kozijnen: 1 keer per jaar behandelen met wax
  • Houten kozijnen: 1x per jaar schoonmaken en elke 5 (tot 7) jaar schilderen
  • Hang- en sluitwerk: 1 à 2 x per jaar goed invetten

Houten kozijnen onderhouden: voorkom houtrot!

Houten kozijnen kunnen het beste elk jaar worden gereinigd met een warm sopje en zachte doek. Dit is een goed moment om te controleren of er zwakke plekken zijn ontstaan. Deze kunt het beste zo snel mogelijk schuren en schilderen, zodat er geen houtrot ontstaat. Heeft u hardhouten kozijnen dan adviseren wij om deze elke 5 jaar te schuren en schilderen, heeft u zachthouten kozijnen dan geldt het advies dit elke 2 jaar opnieuw te doen.

Kunststof kozijnen onderhouden & schoonmaken

Wanneer u kunststof kozijnen heeft, dan vergt dit maar weinig onderhoud. Maak ze elk jaar schoon met een warm sopje en allesreiniger en zet ze direct in de wax. Let niet elk kozijn is geschikt voor wax, controleer dit eerst bij uw kozijnleverancier. Een waxlaag maakt uw kozijnen vocht- en vuilafstotend, houdt de kleur van uw kozijen helder en bespaart u tijd met schoonmaken.

Aluminium kozijnen onderhouden & schoonmaken

Heeft u aluminium kozijnen dan kunt u deze net zoals de kunststof kozijnen schoonmaken met een warm sopje met allesreiniger en een zachte doek. Zijn uw kozijnen erg vuil, dan is het advies deze schoon te maken met een middel speciaal voor aluminum. Spoel na reiniging altijd even goed na met water! Ook hier geldt dat een waxlaag vuil en vocht afstoot, hierdoor tijd bespaart in onderhoud en de kleur van uw kozijnen helder houdt.

Hang- en sluitwerk van uw kozijnen onderhouden & schoonmaken

Ook het onderhoud van hang- en sluitwerk is belangrijk voor de levensduur en werking van uw kozijnen. Dit zijn de bewegende delen van uw kozijnen. Controleer deze 1 à 2 x per jaar en vet ze in met een teflonspray. Let op: gebruik geen olie, want dit trekt juist vuil aan!

Schoonmaaktips:

  • Gebruik geen schuurmiddel of schuurspons
  • Gebruik geen bleek of chloor
  • Spoel na het schoonmaken uw kozijnen goed af met water
  • Gebruik na het schoonmaken een beschermende wax (afhankelijk van het materiaal van uw kozijnen)
  • Raadpleeg bij twijfel altijd eerst uw kozijnenleverancier!

Kozijnen repareren of toch vervangen?

Merkt u tijdens het schoonmaken van uw kozijnen gebreken op, dan is het raadzaam direct te schakelen. Schuur en schilder zwakke plekken in hout zo snel mogelijk en repareer slecht isolerende kunststof of aluminium kozijnen direct. Is uw kozijn in dusdanig slechte staat, dan kunt u deze beter vervangen.

Heeft u na het lezen van dit blog nog vragen, opmerkingen of wilt u weten welke oplossing het beste past bij uw woning? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

>> stel uw vraag